Ben je bang voor een depressie na stoppen met roken? Met dit artikel willen wij je informeren. We hopen dat we een naar gevoel bij je weg kunnen nemen.

Stoppen met roken is immers altijd een goede oplossing. Ook als je wat neerslachtig bent.

Een depressie na stoppen met roken, is er een verband?

Laten we eerlijk zijn. Stoppen met roken kan gevoelens van neerslachtigheid geven. Dit komt waarschijnlijk omdat je de verslaving mist.

Als je stopt met roken, kun je namelijk de volgende klachten krijgen:

  • Minder interesse in je omgeving
  • Een veranderd slaappatroon
  • Schuldgevoelens
  • Concentratieproblemen
  • Gewichtsschommelingen

Al deze klachten kunnen je neerslachtig maken, maar gelukkig zijn de meeste klachten zijn van tijdelijke aard. Binnen korte tijd voel je je vast weer beter.

Als je gevoelig bent voor depressies, kan stoppen met roken de klachten ook erger maken. Dit komt omdat nicotine in sigaretten verslavend is. Je denkt dat je met een sigaret je even helemaal kunt ontspannen. Dit is een vals gevoel van ontspanning, waar je niet in mag trappen.

Gezien de ergste klachten van stoppen met roken slechts tijdelijk zijn, is stoppen voor iedereen aan te raden. Ook voor mensen die dus last hebben van depressies.

Wellicht doe je er goed aan om -indien je vaak last hebt van de klachten die een gevolg zijn van het stoppen – onder begeleiding te stoppen met roken. Zorg in ieder geval dat iemand je in de gaten houdt, zodat je een extra controle hebt en niet zo makkelijk gaat valsspelen.

Twijfel je of stoppen met roken voor jou verantwoord is? Overleg dan eerst met je behandelend arts.

Stoppen met roken geeft je zelfvertrouwen

Als je door de ergste periode van neerslachtigheid heen bent, komt de tijd van opknappen. Bedenk jezelf altijd hoe trots je op jezelf bent als het lukt. Stoppen met roken geeft echt zelfvertrouwen.

Voel je je depressief na het stoppen met roken? Dat is meestal tijdelijk!

Voel je je depressief door het roken zelf? Ook daar kun je wat aan doen.

Wie stopt met roken laat zien dat hij zijn leven zelf in de hand heeft. Na korte tijd mis je de nicotine niet meer. Je kunt werken aan je herstel. Niet alleen je lichaam wordt weer fris, ook je geest.

Onderzoek naar depressie na stoppen met roken

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar de combinatie stoppen met roken en depressies. Daaruit blijkt veelal dat roken geen oplossing is voor depressiviteit. Stoppen met roken en depressies zijn twee verschillende dingen.

Het lijkt misschien dat je je gelukkig voelt door te roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat je juist meer risico hebt op een depressie als je rookt.

Een Engels onderzoek bekeek hoeveel procent van de mensen worstelt met depressieve gevoelens:

  • niet-rokers: 10 procent%
  • ex-rokers: 11,3%
  • rokers: 18,3%

Het positieve effect dat roken heeft op je gemoed is tijdelijk. Natuurlijk denk je dat het ontspant in een stressvolle situatie. Maar niet-rokers hebben nooit een sigaret nodig om te ontspannen. Dat geeft te denken.

Roken tegen een depressie is dus zinloos.

Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat stoppen met roken even goed werkt als antidepressiva. Het is het proberen waard. Amerikaans onderzoek wees uit dat stoppen met roken de oplossing is. Antidepressiva is dan, aldus de onderzoekers, daadwerkelijk overbodig.

Over het algemeen zijn niet-rokers de gelukkigste mensen. Tenminste, dat zegt een onderzoeker uit California. Hij deed een test met proefpersonen die wilden stoppen met roken.

Wie tijdelijk stopte, voelde zich gelukkiger in zijn rookvrije periode. Tijd voor hen om voor altijd te stoppen dus!

En eerlijk, zou je zelf ook niet graag een gelukkige niet-roker zijn, die nergens afhankelijk van is?

Depressies door roken

Sommige mensen zijn depressief omdat stoppen met roken niet lukt. Dat is vervelend. Maar wist je dat je hulp kunt zoeken, als je wil stoppen met roken?

Stoppen met roken hoef je niet alleen te doen. Je kunt bijvoorbeeld stoppen door gebruik te maken van nicotinepleisters. Het stoppen gaat dan geleidelijk. En wie uiteindelijk volledig gestopt is met roken, kan zijn geluk niet op.

Dat stoppen met roken depressie veroorzaakt, is echt slechts tijdelijk. Je moet even door de zure appel heen bijten. Stoppers zijn vaak erg trots op zichzelf. Dat is goed voor je eigenwaarde.

Stoppen met roken verbetert je lichamelijke én je geestelijke gezondheid.

Het grootste deel van je eigen geluk bepaal je zelf. En de depressie na stoppen met roken probeer je voor te zijn.

Het bericht Depressie na stoppen met roken voorkomen en genezen verscheen eerst op Stoppen Met Roken Tips.

Source: http://www.stoppenmetrokentips.net/stoppen-met-roken/depressie-na-stoppen-met-roken/

Advertisements